Łączona łazienka w bloku powstała w wyniku połączenia małej, ciasnej toalety sąsiadującej z wąską łazienką. Dzięki wyburzeniu części ściany działowej oddzielającej te pomieszczenia powstała wygodna, bardziej funkcjonalna przestrzeń. Zmieściła się wygodna, duża wanna, umywalka z szafką, toaleta oraz oddzielna przestrzeń na pralkę i kosz na pranie. Oddzielenie części pomieszczenia ażurowymi drzwiami pozwala na swobodny przepływ powietrza, jednocześnie nie wystawiając mniej reprezentacyjnych elementów na pokaz.

Łazienka w bloku to często bardzo mała, nieustawna przestrzeń z którą ciężko się zmierzyć. Jednak w tym projekcie przez przeanalizowanie wszystkich dobrych i słabych strony oraz ograniczeń tego wnętrza, ostatecznie udało nadać się mu optymalną formę. Zmieściły się tu wszystkie niezbędne elementy oraz dużo miejsca do przechowywania, jednocześnie nie przytłaczając pomieszczenia. Wygodna wanna z parawanem nawannowym stanowi oczywiście wygodną przestrzeń do długich kąpieli jak również do szybko branego prysznica. Duża nablatowa umywalka jest wygodna i jednocześnie nie przytłacza wizualnie przestrzeni. Przeciągnięty blat spod umywalki tworzy z zabudową na poziomie wanny dodatkową półkę na kosmetyki do kąpieli.

Wnętrze utrzymane jest w klasycznej kolorystyce – biel, grafit oraz drewno. Wszystkie dodatki we wnętrzu mają czarne akcenty dzięki czemu wkomponowują się w ogólny styl wnętrza. Proste formy i kształty jeszcze bardziej podkreślają nowoczesny i jednocześnie ponadczasowy charakter łazienki. Na dwóch ścianach zaprojektowane zostały płytki z efektem 3D imitujące drewniane listwy. Ich obecność we wnętrzu jest głównie dekoracyjna choć jednocześnie zabezpiecza dłuższy bok wanny przed wodą i wilgocią. Na podłogach znajdują się grafitowe płytki imitujące beton.

W łazience zastosowano światło ogólne – sufitowe – wykorzystując oprawy stropowe. Przy lustrze widnieje dodatkowe oświetlenie, będące również dekoracją. Przestrzeń za ażurowymi drzwiami jest oświetlana oddzielnie, jedynie w momencie, kiedy jest to potrzebne.

Lokalizacja projektu – Chorzów
Powierzchnia projektu – 4,5m2